2016. március 16., szerda

Beszámoló Török Péter előadásáról

Kedves Rózsabarátok!

Török Péter közel 30 éve foglalkozik táj- és környezetépítészettel. Munkáit számos városban megcsodálhatjuk pl. Tatán, Szegeden, Hajóson, Makón, Budapesten, stb.
Számos szakmai elismerés mellett, 2012-ben Építészet és Építőművészet kategóriában Prima Primissima díjjal is jutalmazták. A díj átvételekor a következő szavakat mondta:

"Volt egy fejedelemasszonyunk, akit Lórántffy Zsuzsannának hívtak, aki az uralkodás felelősségére a kertek ápolásán keresztül tanította meg a "fejedelem úrficskát", Rákóczit. A szakrális paraszti kultúrában pedig nem pusztán pénz kérdése volt, sokkal inkább szégyen, ha nem ápolták a kertjeiket. A kultúra szavunk a latin "művelni" igéből származik. Építsünk kerteket, mert minden kert az éden mása és úgy tanultuk, hogy az éden az szép, az éden az gyógyít. Úgy gondolom, ez a szépség és ez a gyógyítás ma mindannyiunkra ráfér."

2016. március 12-i klubnapunkon, mi is meghallgathattuk inspiráló előadását ars poeticájáról. Az előadás után felkerekedtünk, hogy egyik alkotását a tatai Kossuth teret saját szemünkkel is megnézzük.





 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése